Aktiiviaineet ihonhoidossa – voiko ilman niitä saada tuloksia?

Ihonhoitohan se herättää aina monenlaisia ajatuksia. Toiset haluavat pitää homman mahdollisimman yksinkertaisena ja hellävaraisena, toiset taas ovat syvällä aktiiviaineiden maailmassa ja puhuvat retinoideista ja happokuorinnoista kuin vanhat konkarit. Mutta kumpi toimii paremmin?


Olennaista on ymmärtää, että aktiiviaineet ja perushoito eivät sulje toisiaan pois – ne tukevat toisiaan. Jos perushoito on pielessä, ei aktiiviaineista ole hyötyä. Ja toisaalta, jos haluat muokata ihosi ulkonäköä jollakin tavalla (esim. kirkastaa tai tasoittaa ihonsävyä), aktiiviaineet voivat olla se viimeinen silaus, jota perushoito yksinään ei pysty tuomaan.


Tutkitaan tänään vähän tarkemmin, miten aktiiviset ainesosat ja perushoito toimivat yhdessä – ja voiko kauniin ja hyvinvoivan ihon saavuttaa ilman kosmetiikan aktiiviaineita.

Mitä aktiiviaineet ihonhoidossa oikeastaan ovat?

Aktiiviaineet ovat ihonhoidon tehoaineita – niitä raaka-aineita, jotka tekevät muutakin kuin vain toimivat tuotteiden pohjana. Niiden tarkoitus on totta tosiaan vaikuttaa ihoon aktiivisesti, eli ne voivat esimerkiksi nopeuttaa ihon uusiutumista, silottaa pieniä pintajuonteita, vaalentaa pigmenttiläiskiä tai pitää ihohuokoset puhtaampina. Tässä muutama esimerkki tutuimmista aktiiviaineista:


  • Retinoidit (kuten retinoli): parantavat ihon kimmoisuutta ja silottavat juonteita.
  • C-vitamiini: vahva antioksidantti, joka myös kirkastaa ihoa ja tasoittaa ihonsävyä.
  • Kuorivat hapot (AHA, BHA, PHA): kuorivat ja kirkastavat ihoa ja auttavat tukkeumiin. Näillä on monipuolisesti muitakin vaikutuksia, jotka vaihtelevat hapon mukaan.


Mutta vaikka nämä ainesosat tekevät upeita asioita iholle, ne eivät missään nimessä yksinään riitä. Jos perushoito ei ole kunnossa, ei iholle kannata edes kuvitella retinolia tai happokuorintaa.

ihotyyppi

Voiko iho olla hyvinvoiva ilman aktiiviaineita?

Kyllä voi! Perushoito – eli puhdistus, kosteutus ja aurinkosuoja – on aina tärkein osa ihonhoitoa. Ilman sitä ihon tasapaino kärsii, eikä aktiiviaineilla tehdä yhtään mitään.


Jos iho on valmiiksi hyvinvoiva eikä kaipaa erityistä boostia, voi yksinkertainen rutiini riittää täysin. Moni herkkäihoinen myös epäröi aktiiviaineita, koska pelkää niiden ärsyttävän ihoa. Totuus on, että lähes kaikista tehokkaista aktiiviaineista on olemassa myös hellävaraisempia muotoja. Esimerkiksi:


  • Retinoideille löytyy miedompia, ihoystävällisempiä versioita ja retinoidejakin on hyvin montaa sorttia, joista osa on lempeitä.
  • Glykolihapon sijaan voi käyttää PHA-happoa, joka kuorii ihon pintaa erittäin hellävaraisesti.
  • C-vitamiinista on olemassa stabiloituja muotoja, jotka eivät ärsytä herkkää ihoa.


Eli aktiivisia raaka-aineita ei tarvitse pelätä, mutta niitä ei myöskään tarvita ihan jokaisessa ihonhoitorutiinissa.

Milloin aktiiviaineita kannattaa ottaa mukaan rutiiniin?

Jos iho on jo hyvin tasapainoinen, ei aktiiviaineille välttämättä ole tarvetta. Mutta kuten jo totesinkin, jos haluat vaikuttaa johonkin tiettyyn ihohaasteeseen (esimerkiksi pigmenttimuutoksiin, tai sameaan ihonsävyyn), aktiiviset ainesosat voivat antaa sen lisäpotkun, jota pelkkä kosteutus ei tuo.


Aktiiviaineita ihonhoidossa kannattaa ajatella ikään kuin kakun kuorrutteena: perushoito on se itse kakku, joka tekee kaiken työn. Aktiiviaineet ovat kirsikka kakun päällä, joka viimeistelee lopputuloksen. Mutta ilman sitä kakkua – eli hyvää perushoitoa – kirsikka on aika turha.


Aktiiviset raaka-aineet tuovat usein ne wow-tulokset ja mielestäni ne loistavat juuri ihon hehkun sekä pintatekstuurin parantamisessa. Oikein valittujen, omalle iholle sopivan lempeiden aktiiviaineiden säännöllisellä käytöllä ihosta saadaan ihanan pehmeä, kimmoisa, heleä ja tasavärisempi.

Kun aktiiviaineet kiinnostavat, mutta herättävät kysymysmerkkejä...

Aktiiviaineet voivat tuntua monimutkaisilta, ja netissä törmää usein varoituksiin niiden voimakkuudesta. Ja kyllä, aktiivisilla ainesosilla voi todellakin saada myös vahinkoa aikaan. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, mitä ainesosia (ja kuinka isoja pitoisuuksia) valitaan ja miten niitä käytetään.


Jos haluat testata aktiiviaineita, muista nämä säännöt:


  • Aloita vain yhdellä aktiiviaineella kerrallaan. Ei kannata kokeilla kaikkea samaan aikaan – iho hermostuu takuulla.
  • Valitse miedoin mahdollinen pitoisuus. Iho ei tarvitse shokkihoitoa, vaan rauhallisen tutustumisen.
  • Älä yhdistä liian montaa aktiiviainetta heti alkuun. Esimerkiksi retinoidit ja happokuorinnat yhdessä ovat aivan liikaa aluksi.
  • Älä myöskään käytä myöhemminkään useaa aktiiviainetta ainakaan samalla hoitokerralla, eikä välttämättä edes samassa rutiinissa.
  • Kuuntele ihoasi. Jos se muuttuu punoittavaksi, hilseileväksi tai ärtyneeksi, hidasta tahtia. Aktiiviaineiden käyttö on maraton: palkinto odottaa pitkäaikaisen ja kärsivällisen hoidon jälkeen, ei välittömästi.


Kun lähdet liikkeelle maltilla, aktiiviaineet voivat olla tehokkaan hellävarainen lisä rutiiniin – eivät mikään ihonhoidon kauhukertomus.

Haluatko oppia käyttämään aktiiviaineita turvallisesti ja tehokkaasti?

Hyvä perushoito on kaiken perusta, mutta jos haluat viedä ihonhoidon seuraavalle tasolle, aktiiviaineet voivat antaa juuri sen lisävaikutuksen, jota etsit. Kun perushoito ja aktiiviaineet tukevat toisiaan, ihosta voi tulla tasaisempi, kuulaampi ja elinvoimaisempi.


Jos haluat varmuuden siitä, miten valita omalle iholle sopivat aktiiviset ainesosat ja kuinka yhdistellä niitä oikein, Strawberry Glow Salon -verkkokurssi antaa sinulle selkeän suunnitelman. Opit, miten otat aktiiviaineet käyttöön ilman ihoärsytystä ja rakennat tehokkaan, mutta sopivan lempeän rutiinin. Kurssilla opettamani ihonhoitotapa perustuu huolellisen perusrutiinin sekä täsmällisesti oman ihon tarpeisiin valittujen aktiiviaineiden tasapainoon💖🍓 Lue tästä lisää kurssista.